Ken jij de vegetarische maaltijdbox al? Een kookbox met alleen maar vegetarische en veganistische ingrediënten en recepten. Onder andere te bestellen bij HelloFresh, Ekomenu, Familiebox en Willem en Drees. Ook bij de allerhande box van Albert Heijn kan je vegetarische gerechten in de maaltijdbox toevoegen. In deze blog leggen we uit wat zo’n eetbox precies is en waarom jij deze voordelige en gezonde maaltijden moet proberen.
Kiezen voor een maaltijdbox
Misschien heb jij zelf wel eens een box van Hello Fresh geprobeerd? Het is een tijdsbesparend product. Je hoeft nooit meer naar de supermarkt of een receptensite te bezoeken. Alle gerechten zijn gezond, bevatten veel groente en zijn inspireren en vernieuwend. Elke week kun je kiezen uit nieuwe maaltijden. Marley Spoon bijvoorbeeld heeft wekelijks wel 20 nieuwe recepten in de maaltijdbox. Niet allemaal zonder vlees of vis, maar best een aantal heerlijke vegetarische gerechten.
Een vega-box bestellen
Een 100% vegetarische maaltijdbox bestellen kan snel en eenvoudig online bij HelloFresh of Ekomenu. Hij wordt gratis aan huis bezorgd. Bij Willem&Drees kun je zelfs kiezen voor een veganistische box. Hierin zitten geen vlees, geen vis en geen dierlijke toevoegingen in de ingrediënten. Op die manier kun jij je de vegetarische leefstijl binnen no-time eigen maken. Hieronder vind je onze top 4 vega-gerechten in de maaltijdbox.
Tofu met een gevuld buikje
Uitstekend alternatief als je vegetarisch wilt koken, serveer er dan rijst bij en leg de carrés op een bedje van oosterse groente die je licht hebt aangefruit met wat oestersaus. Maar het gerecht is ook niet te versmaden als borrelhap. Hier kun jij je rustig aan vergrijpen!
- De voorbereiding: Snij een blok tofu in dikke plakken van zo ongeveer een centimeter dik. Snijd ze diagonaal door zodat er driehoeken ontstaan. Maak een sneetje in de lengte om ze straks op te kunnen vullen. Frituur de plakken in hete olie (ongeveer 1 minuut op 180 graden) tot ze goudbruin zijn. Nu zijn ze stevig genoeg om op te vullen! Laat ze uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
- De vulling: Doe wat Bertolli in de pan en fruit 2 gesnipperde rode uitjes licht bruin. Drie of vier teentjes in piepkleine blokjes gesneden knoflook erbij. Een flinke theelepel sambal Badjak erdoor en een scheutje oestersaus. Even laten prutten. Ondertussen heb je 150 gram oesterzwammen fijn gesnipperd en zo ook 150 gram kastanjechampignons. Voeg de champignonsnippers toe aan het uienmengsel en je vulling is gereed. Misschien nog een weinig zeezout, proef maar even. Vul de tofucarré op met mengsel en druk de carré dicht.
- Beslag; dat gaat op de traditionele manier! Meng met de garde 2 eitjes, een flesje Palm bier, peper en zout naar smaak en voeg dan beetje bij beetje bloem toe tot het beslag dik is. Haal de carrés door dit beslag en frituur ze.
Gegrilde groentekebab met couscous
Een spies met groente, verrassend eenvoudig en snel te bereiden. Je kunt er goed couscous bij eten en als je dat nog niet kent en je je meestal beperkt tot rijst of pasta, probeer het dan gerust en je zult verrast zijn!
- Snij rode ui, kastanjechampignons, paprika, Tasty Thom (die overheerlijke AH tomaten) en gourgettes in grove stukken. Prik ze aan stokjes.
- Maak in een kom de marinade; meng olijfolie met verse peper uit de molen en vers gemalen zeezout. Verras dit mengsel door er 1 eetlepel rozemarijn, 1 theelepel tijm, 1 theelepel oregano en 1 theelepel gevogelte bouillonpoeder doorheen te roeren. Bestrijk de stokjes met de marinade en grill ze gaar in 10 minuten onder de grill of in een grillpan (IKEA).
- Doe 1 kilo couscousgraan in een kom en voeg er 300 ml water bij. Roer het geheel lekker met de handjes door elkaar totdat het water is opgenomen. Laat het in een stoompan met fijne gaatjes (IKEA heeft voortreffelijke stoompannen, ook uitstekend te gebruiken voor groente) een 0,5 uur stomen op een laag vuur. Haal het couscousgraan uit de stoompan, voeg 50 gram roomboter toe en wat kaneelpoeder. (! het geheim) Roer het geheel door totdat een mooi los couscousgraan is verkregen. Maar je kunt ook de vlugge variant kiezen: snelkokende couscous.
Spaghetti met groene asperges
of zoals de Italianen het noemen: Spaghetti con asparagi. Het is een recept uit de keuken van Umbrië, het komt uit een van mijn vele kookboeken en natuurlijk heeft het zoals het nu is opgetekend, ook wel wat van mij meegekregen! Het is erg lekker, het ziet er mooi uit op tafel en het is eenvoudig te bereiden. Een prima idee als je van asperges houdt én van Italiaans eten…
- Snijd het bovenste deel van groene asperges in julienne reepjes. Doe het met de hand, een rasp werkt niet bij asperges. OK, dat is even werken, maar dan heb je straks ook wat! Ik gebruik voor vier personen 500 gr spaghetti en 350 gr asperges. (ligt ook wel aan de maag van de eters).
- Hak drie teentjes knoflook fijn en fruit ze aan met een uitstekende olijfolie in een stevige, liefst gietijzeren grote pan. De aspergereepjes kunnen erbij op hoog vuur onder voortdurend roeren. Bestrooi met wat zout en peper en doe een deksel op de pan. Vuur laag.
- Snijd 8 tomaten (tasty thom, AH) in partjes en voeg deze toe. Dek de pan weer toe en laat alles koken tot de tomaten uit elkaar zijn gevallen en de asperges zacht zijn. (even proeven dus)
- Kook intussen de spaghetti in kippenbouillon met een scheut olijfolie beetgaar. Stort de spaghetti in een vergiet en spoel het geheel af met heet water. (koud water is onzin) Daarna kan de spaghetti in de pan bij het tomaten- en aspergemengsel en bak je het geheel op hoog vuur flink door zodat de pasta de smaak van de groente kan opnemen!
- Bestrooi het gerecht vlak voor het opdienen met wat fijngehakte tijm en heel veel parmezaan.
Soep met blauwe kaas en peer
Ja, weer die prachtige smaakcombinatie; blauwe kaas en peer! Maar nu getrouwd in een soep. Een juweel van een combinatie. Fruit drie uien in grove stukken met twee teentjes geperste knoflook en een eetlepel gedroogde salie. Snijd vijf handperen in blokjes en voeg ze bij het mengsel. Giet daar een liter bouillon bij (gebruik een gevogelte fond) en breng alles aan de kook. Laat het mengsel even doorkoken en dan wat afkoelen. Pureer het met een staafmixer of in de keukenmachine. Maak af op smaak. Serveer de soep met in de kom een hele of een halve (liggend in de soep) geschilde, verse peer en kruimel er rijkelijk roquefort overheen.